Blog

Disponible tota la Jornada Parlamentària per visibilitzar l’ELA del Congrés dels Diputats

El 20 de febrer ConELA (entitat que reuneix la majoria d’associacions i fundacions relacionades amb l’ELA d’Espanya) va organitzar al Congrés dels Diputats a Madrid una Jornada Parlamentària per visibilitzar l’ELA i demanar una regulació que garanteixi una vida digna a totes les persones afectades per aquesta malaltia, així com també per les seves famílies.

L’acte va tenir lloc a la Sala Constitucional del Congrés dels Diputats.

Durant tot el matí es van fer ponències i taules d’interès, totes relacionades amb vivències, necessitats i realitats de l’ELA i les persones que la pateixen.

Us deixem els vídeos a continuació:

La jornada parlamentària la va obrir el vicepresident de ConELA, José Jiménez com a conductor de l’acte. La inauguració va anar a càrrec de Fernando Martín, president de ConELA i Juan Carlos Unzué, el nostre portaveu.

Després de les presentacions, torn d’Alberto Reyero, assessor de ConELA sobre “Per què cal una Llei ELA”: el col·lectiu de les persones amb ELA està exclòs de l’Estat del Benestar i cal una llei estatal que ens garanteixi una vida digna.

La primera taula va tractar les claus sanitàries a l’ELA, va ser moderada per Diego Ayuso, secretari general del Consell General d’Infermeria i que va comptar amb la participació dels experts en ELA: Francisco R. Jerez – pneumòleg de l’Hospital Clínic Universitari San Cecilio de Granda – Daniel Ibiza -treballador social i CEO d’AIUDO- i Marta Redondo – infermera de l’Hospital Universitari San Rafael de Granada-. La taula també ha comptat amb la participació del públic assistent.

Potent ponència a continuació: “Com vivim la malaltia” a càrrec d’Esther Portillo i Jaime Lafita: “Els malalts d’ELA estem exclosos del dret a la Salut que reflecteix la Constitució” – “Volem seguir gaudint de la vida” – “Exigim les cures expertes que requereix l’ELA”.

Com és viure amb ELA? Ho van explicar des de la seva experiència companys i companyes, moderats per Mª José Arregui de Fundación Luzón, com José Luis Capitán, Noemí Sobrino, Miquel Àngel Roldán, Juan Carlos Unzué.

També va parlar de la seva experiència i les necessitats de les persones afectades d’ELA la directora general de la nostra entitat, Esther Sellés.

És l’alcalde a La Roda i senador, a més de company de l’ELA, Juan Ramón Amores, que va continuar la Jornada destacant que és a la política per canviar-la.

Lectura del manifest per la Llei ELA per la companya Noemí Sobrino d’ELA Madrid

Llei ELA sí, Llei ELA no? L’última de les taules va oferir el punt de vista de l’ELA des dels partits polítics: Compromís dels partits polítics amb l’ELA, moderada per Esther Ruiz, directora d’Empatia. Hi van participar els portaveus de Sanitat al Congrés: Pilar Calvo de Junts per Catalunya, Rocío de Meer de Vox, Rafael Cofiño de Sumar, Elvira Velasco de PP i Carmen Martínez de PSOE que va manifestar que el Govern està compromès i treballant en les modificacions legislatives que millorin la nostra atenció. També va intervenir finalment el ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy,  va ser l’encarregat de clausurar la jornada parlamentària. Ens quedem amb el compromís de treballar per una millora de l’atenció a les persones afectades per ELA i garantir una vida digna.

Post a comment