Blog

Barcelona Cuida i la Targeta Cuidadora

L’equip de Treball Social de la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls us donem algunes informacions sobre el projecte Barcelona Cuida i la seva targeta cuidadora, enfocat a persones que tenen cura d’altres persones de la ciutat de Barcelona, com poden ser els cuidadors dels afectats i afectades d’ELA.

Barcelona Cuida és un centre pioner que vol donar visibilitat a tots els recursos existents a la ciutat en l’àmbit de la cura i posar-los a l’abast de tothom. Vol ser un espai de referència per facilitar la informació a la ciutadania sobre tots els serveis i els recursos del territori, i promoure l’intercanvi i el treball en xarxa dels dispositius.

Un dels serveis que ofereix és la Targeta Cuidadora:

La Targeta Cuidadora està adreçada a totes aquelles persones que tenen cura de persones malaltes, dependents, amb discapacitat, de les persones grans, les persones cuidadores de l’entorn proper de la persona cuidada, les treballadores de la llar i de les cures i les professionals de la cura. És gratuïta i permet l’accés a recursos personalitzats adreçats exclusivament a persones cuidadores. Neix per contribuir al seu benestar, reconèixer la seva tasca, donar-los suport i acompanyar-les en la seva activitat cuidadora.

 • Qui pot accedir a la Targeta Cuidadora?
  • Les persones que tenen cura de persones malaltes, dependents, amb discapacitat o persones grans a la ciutat de Barcelona.
  • Les persones cuidadores de l’entorn proper de la persona cuidada, les treballadores de la llar i de la cura i les professionals de la cura.
 • Com la puc obtenir?

La Targeta és gratuïta i es pot sol·licitar:

 • En línia mitjançant un formulari disponible al web de Barcelona Cuida a: barcelona.cat/espaibarcelonacuida
  • Presencialment: A l’Espai Barcelona Cuida (Viladomat, 127)
  • A totes les zones VilaVeïna de la ciutat: barcelona.cat/vilaveina

Què ofereix la Targeta Cuidadora?

 • Informació i assessorament personalitzat presencial, en línia i telefònic sobre recursos adreçats a les persones cuidadores: S’ofereix informació, orientació i assessorament personalitzat per resoldre dubtes i preocupacions que sorgeixen en el dia a dia del procés de cura, com per exemple assessorament en termes de cura en el moment del diagnòstic d’una malaltia, o situacions de dol, entre d’altres. El servei s’ofereix de manera presencial, telefònica i/o en línia a l’Espai Barcelona Cuida i a les 16 unitats territorials Vilaveïna.
 • Accés a una programació estable i de proximitat d’activitats relacionals i a grups de suport on vincular-se a altres persones que comparteixen una situació similar: Les persones acreditades amb la Targeta Cuidadora tenen accés al programa d’activitats tant per a familiars cuidadors com per a treballadores de la llar i les cures. Aquesta agenda s’actualitza periòdicament, i totes les activitats són gratuïtes.
 • Accés a un servei telefònic gratuït d’acompanyament emocional 24h: Les persones cuidadores tenen accés al telèfon de suport psicològic, gratuït i anònim que està disponible les 24 hores al dia els 365 dies de l’any. Per accedir a aquest servei, cal disposar d’un codi d’accés personalitzat que rebrà en el correu d’alta de la Targeta Cuidadora. Podrà fer ús del servei trucant al telèfon 900 505 805 i facilitant el codi que ha rebut.
 • Assessorament i acompanyament jurídic a les famílies i treballadores de la llar i de les cures pel que fa a aspectes relacionats amb la contractació: L’Espai Barcelona Cuida ofereix informació i acompanyament especialitzat per a famílies i treballadores durant tot el procés de formalització d’un contracte laboral de treball a la llar, ja siguin els tràmits que s’han de fer o informació sobre com fer una nòmina, per exemple. L’objectiu és fomentar la regularització de la situació laboral, que la cura es dugui a terme en condicions justes i dignes, així com lluitar contra la precarització laboral, la segmentació del mercat laboral i la feminització de la pobresa o les dobles jornades. Per accedir a aquest servei, cal demanar cita prèvia, de manera telefònica, en línia o presencial, a l’Espai Barcelona Cuida.
 • Accés a recursos específics adreçats a persones cuidadores a farmàcies, biblioteques, hospitals, mercats municipals, activitats esportives i d’altres àmbits d’interès per a les persones cuidadores: Les biblioteques Vila de Gràcia, Vilapicina i La Torre Llobeta, Camp de l’Arpa, Gòtic i Les Corts, disposen d’un fons específic de llibres i material audiovisual vinculats a la cura i atenció personalitzada a les persones cuidadores. El programa s’anirà estenent a la resta de biblioteques de la ciutat progressivament. Per accedir a aquest servei, es pot dirigir a qualsevol de les biblioteques anteriorment citades i mostrar la seva Targeta Cuidadora al personal del taulell d’informació.

Les persones amb Targeta Cuidadora es poden adreçar a les farmàcies adherides amb distintiu a la porta d’entrada per informar-se dels beneficis de la Targeta i els serveis als que poden accedir les persones cuidadores. A més, s’ofereix la programació d’un cicle de sessions formatives del Programa d’educació sanitària per al bon ús dels medicaments, el dolor i l’insomni en col·laboració amb el Departament de Salut i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. S’informa del calendari i procediment d’inscripcions de les sessions formatives al butlletí Infocures i a l’agenda d’activitats del web.

 • Accés a diferents activitats d’oci, per gaudir-ne individualment o per compartir-les amb la persona que cuiden: ACTIVA’T ALS PARCS. S’ofereixen activitats gratuïtes on practicar exercici físic a l’aire lliure. Són activitats en grup de Tai txí, Txi kung, motricitat i memòria i marxa nòrdica assistits per monitors especialitzats. Les persones cuidadores podran assistir i practicar l’activitat física juntament amb les persones cuidades. Els exercicis s’adaptaran a les necessitats de cada persona. Per accedir a aquest servei, s’ha d’adreçar al punt de la ciutat a on es fa l’activitat que vol practicar i mostrar la Targeta Cuidadora a la persona que dirigeix l’activitat.

CONTACTE

Web: https://www.barcelona.cat/ciutatcuidadora/ca/espai-barcelona-cuida/targetacuidadora

Ubicació: c/ Viladomat, 127

Telèfon: 93 413 21 21

Horari d’atenció: De dilluns a divendres, de 8.15 a 20h Dissabtes, de 10 a 14h

Aquest recurs fa referència a la ciutat de Barcelona, per tal de saber si a la vostre població existeix un recurs o serveis semblants, us podeu dirigir a Serveis Socials de la zona o bé parlar-ho amb la vostre treballadora social de referència si sou atesos des de la Fundació.

Departament de Treball Social de la Fundaició Catalana d’ELA Miquel Valls

Post a comment