Blog

“No puc continuar treballant perquè tinc ELA… Què faig?”

Quan hi ha un diagnòstic d’ELA, es produeixen certs canvis a la nostra vida que ens obliga a adaptar-nos a una nova situació. Entre aquestes adaptacions, hi ha les relacionades amb el món laboral.

Des del departament de Treball Social de la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls, s’assessora durant les diferents etapes del procés de tramitació de les diferents prestacions i s’aclareixen els possibles dubtes que puguin sorgir.

  • QUÈ ÉS LA INCAPACITAT LABORAL?

Segons la legislació vigent, regulada per l’article 136 del Reial Decret Legislatiu 1/1994, de 20 de juny, que aprova el text refós de la llei general de la Seguretat Social, la Incapacitat Laboral es defineix com: “Situació del treballador que, després d’haver estat sotmès al tractament prescrit i d’haver estat donat d’alta mèdicament, presenta reduccions, objectivament i previsiblement, definitives que disminueixen o anul·len la seva capacitat laboral”.

  • ON ENS HEM DE DIRIGIR PER SOL·LICITAR LA INCAPACITAT LABORAL?

L’organisme responsable de concedir la Incapacitat Laboral és l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) que té competència nacional.

El tribunal que valora la Incapacitat Laboral a Catalunya és l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM) que pertany al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

  • QUINS TIPUS D’INCAPACITATS HI HA?

1. Incapacitat temporal (comunament coneguda com a “baixa laboral”)

Aquesta situació es produeix quan una persona es troba temporalment incapacitada per poder treballar degut a una malaltia o accident. El metge està obligat a activar la baixa i renovar-la periòdicament fins a la recuperació i posterior tornada a la feina del pacient.

En cas de malaltia comuna, al treballador se li exigeix ​​estar donat d’alta o situació assimilada a l’alta a la Seguretat Social, tenir un comunicat del metge que acrediti la situació d’incapacitat temporal, i haver cotitzat almenys 180 dies (6 mesos) en els cinc anys previs.

La prestació té una durada de 365 dies, tot i que es pot prorrogar 180 dies més si s’estima que el pacient pot rebre l’alta en aquest temps.

L’import de la prestació equival a un percentatge de la base de cotització (valor relacionat amb el salari brut mensual) corresponent al mes anterior a la baixa. La quantitat dependrà de del conveni pel qual es regeixi l’empresa de la persona afectada.

Podeu consultar més informació a través de l’enllaç: https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/a/avaluacions-mediques/baixa-medica/

2. Incapacitat permanent

La Incapacitat Temporal es pot mantenir fins a 18 mesos en el cas de persones que pateixen una malaltia o contingència sense possibilitat de millora. Un cop passat aquest període, l’INSS ha de valorar la situació mèdica per poder proposar el reconeixement d’una Incapacitat Permanent, en aquest cas es poden donar diferents graus d’incapacitat.

2.1. Tipus:

  • Incapacitat Permanent Parcial (IPP)

Quan la malaltia que ha portat a continuar en situació d’incapacitat, ha produït una disminució d’un 33% del rendiment en les tasques professionals.

  • Incapacitat Permanent Total (IPT)

Aquesta situació indica que el treballador no pot realitzar les tasques que realitzava fins al moment en el seu lloc de treball habitual, però això no l’impedeix que pugui fer un altre tipus de tasques diferents a les que feia.

  • Incapacitat Permanent Absoluta (IPA) 

Aquesta incapacitat inhabilita a la persona, que així hagi estat valorada, per totes les professions.

  • Gran Invalidesa (GI)

Quan es valora que el treballador afectat necessita l’ajuda d’una tercera persona per realitzar les activitats bàsiques de la vida diària. Aquesta ajuda incrementa en un 50% la quantia de la pensió.

2.2. Requisits:

Quan la incapacitat derivi de malaltia comuna, en general, se li exigirà un període de cotització de 15 anys, dels quals 3 anys s’han d’haver estat cotitzats en els darrers 10 anys. Tot i això, la quantitat requerida pot canviar en funció de l’edat de la persona sol·licitant.

2.3. Sol·licitud

Tot i que la situació d’IP es valora d’ofici a l’esgotar el temps previst de la incapacitat temporal, aquesta valoració es pot accelerar fent la sol·licitud expressa de valoració de la incapacitat permanent. La IP, es pot sol·licitar de forma presencial a qualsevol oficina de l’INSS o bé de forma telemàtica a través de l’enllaç https://prestaciones.seg-social.es/prestaciones-enfermedades-accidentes/incapacidad-permanente.html

La situació d’incapacitat pot revisar-se mentre no s’hagi complert l’edat d’accés a la jubilació, podent donar lloc a la modificació del grau de la incapacitat i, per tant, de la pensió corresponent.

Trobareu més informació a través de l’enllaç: https://www.seg-social.es/wps/portal/wss/internet/InformacionUtil/44539/45982?changeLanguage=ca

3. Pensió no contributiva

Les persones que no compleixin els requisits per accedir a la incapacitat laboral tenen l’opció de tramitar la Pensió No Contributiva (PNC). L’import d’aquesta pensió és d’un mínim de 141,18€ i un màxim de 564,70€, per 14 mensualitats l’any.

Aquesta prestació es pot demanar en dos supòsits:

PNC per incapacitat: Poden sol·licitar una PNC per incapacitat:

  • Persones d’entre 18 i 65 anys
  • Grau de discapacitat reconegut igual o superior al 65% 
  • No disposar d’ingressos econòmics suficients
  • Residir legalment en territori espanyol i haver-ho fet durant 5 anys, 2 dels quals hauran de ser seguits i immediatament anteriors a la data de la sol·licitud.

Trobareu més informació a l’enllaç: https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/Pensio-no-contributiva-per-invalidesa-00002

PNC per jubilació: Poden sol·licitar la PNC per jubilació:

  • Persones majors de 65 anys o més
  • No disposar d’ingressos econòmics suficients i no poder acollir-se al sistema contributiu de pensions
  • Residir legalment en territori espanyol i haver-ho fet durant 10 anys entre l’edat de 16 anys i la data de la sol·licitud de la pensió, 2 anys dels quals hauran de ser seguits i immediatament anteriors a la data de la sol·licitud
  • ALTRES COMPLEMENTS

Es pot sol·licitar un complement de tercera persona quan es tracta de persones menors de 65 anys amb un grau de discapacitat reconegut igual o superior al 75%, que necessiten l’ajuda d’una altra persona per realitzar els actes més elementals de la vida quotidiana, s’incrementa la pensió en un 50% sobre la quantia màxima.

També es pot optar a un complement de la PNC per a persones que viuen de lloguer i no tenen un habitatge en propietat. L’import del complement és de 525 euros.

Trobareu més informació a l’enllaç: https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/Pensio-no-contributiva-per-jubilacio-00001?category=7610da42-a82c-11e3-a972-000c29052e2c&moda=1

Les treballadores socials de la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls proporcionem informació i assessorament adaptat a cada cas durant el procés de la malaltia. Si ets una família afectada no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres per poder-te ajudar.

Departament de Treball Social de la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls

Post a comment