Blog

Gràcies per fer un Gest per l’ELA!

Des de la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls volem expressar el nostre més sincer agraïment a totes les persones, ajuntaments i personalitats públiques que us vau sumar a la campanya #FesunGestperlELA amb motiu del Dia Mundial de l’ELA, celebrat el dissabte 21 de juny.

Ens emociona profundament veure com, un any més, molts municipis de Catalunya han il·luminat de verd edificis i monuments, i com centenars de persones heu compartit fotografies i vídeos fent el Gest per l’ELA a les xarxes socials. Cada gest, cada llum i cada publicació ha contribuït a donar visibilitat a la malaltia, fer sentir acompanyades les persones afectades i les seves famílies, i difondre la tasca que realitza la Fundació per millorar la seva qualitat de vida.

La vostra solidaritat ha estat immensa i a nosaltres ens encoratja a continuar treballant amb més força que mai.

Moltíssimes gràcies a tothom pel vostre Gest per l’ELA!

Read more

Ja pots veure sencera la Jornada del Dia Mundial de l’ELA a l’Hospital de Bellvitge

L’Hospital de Bellvitge, en col·laboració amb la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls va organitzar el 18 de juny una jornada sobre el present i el futur de l’atenció i la recerca de l’ELA amb motiu del Dia Mundial de la malaltia (el 21 de juny)

L’estat actual de l’atenció integral als pacients; l’activitat de les plataformes de recerca col·laborativa a nivell estatal i europeu que impulsen diferents assajos clínics; el creixent protagonisme de aplicacions, plataformes de telemedicina i innovadors dispositius de comunicació i el desenvolupament de la Llei ELA són els principals temes que es van tractar.

Podeu veure la Jornada completa a continuació:

Read more

El 21 de juny, fes un Gest per l’ELA i dona suport a les persones afectades en el Dia Mundial d’aquesta malaltia

El pròxim dissabte 21 de juny, amb motiu del Dia Mundial de l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA), et convidem a sumar-te a la campanya “Fes un Gest per l’ELA” per donar visibilitat i suport a les persones afectades per aquesta malaltia i a les seves famílies.

Com pots participar? És molt senzill: puja una fotografia o vídeo a les teves xarxes socials fent el Gest per l’ELA —una “L” amb els dits índex i polze de la mà dreta— i acompanya-la de l’etiqueta #FesunGestperlELA.

Com en l’edició anterior, t’animem a fer sonar la cançó solidària “Avui és el millor dia”, creada i interpretada per Judit Neddermann. Una cançó de 3 minuts i 19 segons, amb la qual l’artista cedeix el seu temps i els beneficis generats per ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones amb ELA. Pots utilitzar-la com a banda sonora dels teus vídeos o publicacions per fer-los encara més significatius.

I si vols contribuir de manera directa, pots fer un donatiu a la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls a través del Bizum 02621 o mitjançant l’apartat “Fes una donació” del nostre web www.fundaciomiquelvalls.org.

També et convidem a estar atent a la teva població: molts ajuntaments d’arreu de Catalunya s’han adherit a la campanya i il·luminaran de verd un edifici o monument la nit del 21 al 22 de juny. Si el teu municipi hi participa, fes una fotografia del monument il·luminat i comparteix-la a xarxes socials també amb l’etiqueta #FesunGestperlELA.

Fem que el 21 de juny les xarxes socials s’omplin de Gestos, llum verda i solidaritat!


Moltes gràcies pel teu Gest per l’ELA!

Read more

El 21 de juny, edificis de tot Catalunya s’il·luminaran de verd pel Dia Mundial de l’ELA

Amb motiu del Dia Mundial de l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA), la nit del proper dissabte 21 de juny, i per desè any consecutiu, ajuntaments d’arreu de Catalunya il·luminaran de color verd la façana d’un edifici o monument emblemàtic del municipi. Aquesta acció simbòlica forma part de la campanya “Fes un Gest per l’ELA”, impulsada per la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls, amb l’objectiu de donar visibilitat a la malaltia i mostrar suport a totes les persones afectades i a les seves famílies.

Fins ara, molts pobles i ciutats han confirmat la seva participació i se n’hi continuen sumant cada dia més. La iniciativa no només consisteix en la il·luminació d’edificis, sinó també en animar alcaldes, regidors i tota la ciutadania a compartir una fotografia o vídeo a les xarxes socials fent el Gest per l’ELA: una “L” amb els dits índex i polze de la mà dreta, símbol de suport i solidaritat amb les persones afectades per aquesta malaltia neurodegenerativa.

Totes les persones i institucions que hi vulguin participar poden compartir les imatges de l’edifici il·luminat o del Gest per l’ELA a les xarxes socials amb l’etiqueta #FesunGestperlELA, mencionant la Fundació com a @fmiquelvalls. També es poden fer servir altres etiquetes com #DiaMundialELA, #FundacióMiquelValls, #LuzporlaELA i #ELA per arribar a més persones i fer encara més visible aquesta causa.

Des de la Fundació, animem tothom a sumar-se a la campanya: ajuntaments, entitats, personalitats públiques i la ciutadania en general.

Si el vostre municipi s’ha adherit a la iniciativa, no dubteu a fotografiar l’edifici il·luminat la nit del 21 al 22 de juny i compartir-lo a les vostres xarxes socials.

Cada Gest compta. Fes un Gest per l’ELA!

Moltes gràcies per sumar-vos-hi!

Read more

Comunicat de ConELA sobre l’acord assolit amb el Ministeri de Sanitat i el desplegament de la Llei ELA

En relació amb les recents declaracions públiques i amb l’anunci de l’acord assolit entre el Ministerio de Sanidad i ConELA, des de la ConELA (la Confederació Nacional d’Entitats d’ELA, de la qual la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls n’és part) considerem fonamental traslladar a totes les persones amb ELA i a les seves associacions, fundacions, organitzacions, activistes, mitjans de comunicació i societat civil, amb claredat i transparència, l’abast i els termes d’aquest acord sorgit de l’esperit de treball conjunt que hem vingut desenvolupant des de fa mesos.

El passat 10 de gener, el Govern va presentar a ConELA un esborrany del pla de desplegament de la Llei ELA. Un pla d’implementació amb mesures organitzatives i administratives, però sense impacte immediat i directe en els malalts i les famílies.

En aquest context, des de ConELA vam recordar als responsables dels dos ministeris més directament implicats que el temps és un factor vital en qualsevol pla adreçat a persones amb ELA i les seves famílies, i vam proposar la posada en marxa urgent d’un pla de xoc dirigit a evitar morts evitables i garantir una mínima equitat d’accés als suports vitals per a les persones amb ELA en situació més crítica: aquelles en fase de traqueotomia o pretraqueotomia.

Vam presentar una proposta que es va comunicar a tots els nostres socis, en què estimàvem que el pla requeriria 63 milions d’euros anuals, canalitzats a través de les Comunitats Autònomes, per oferir cures especialitzades a qui més ho necessita, de manera que cap persona amb ELA es veiés obligada a prendre decisions en funció de la seva capacitat econòmica.

Des de llavors, hem treballat intensament, amb discreció, amb el Ministeri de Sanitat, que se’ns va indicar com a interlocutor, així com amb altres instàncies de l’Estat.

Aquest acord representa un avenç rellevant i té com a objectiu que, com més aviat millor, l’ajuda comenci a arribar a les llars de les persones amb ELA que necessiten cures intensives i suport professional, mentre es desplega tota l’estructura definitiva per implementar la llei ELA.

Aquest és el contingut de l’acord:

  • El 2025, a partir de l’entrada en vigor del corresponent i indispensable Reial decret regulador de la subvenció nominativa, el Ministeri de Sanitat destinarà deu milions d’euros. ConELA en serà la beneficiària i els haurà de destinar a serveis específics de cures per a persones amb ELA, prioritzades per criteris clínics objectius, amb la finalitat d’iniciar l’atenció allà on més es necessita i, a més, recollir dades precises sobre nombre de persones, distribució territorial i cost real de l’atenció integral.
  • El desembre del 2025, ConELA i el Ministeri avaluaran els resultats d’aquesta primera fase i s’ajustarà la dotació pressupostària tant per al 2025 com per al 2026, de manera que totes les persones amb ELA a Espanya que es trobin en circumstàncies de ventilació mecànica a partir de 16 hores diàries i/o disfàgia severa amb risc de mort evitable, puguin rebre les cures necessàries.
  • El Govern ha assumit el compromís de tenir completament implementada la Llei ELA a l’octubre del 2026 com a molt tard. Aquest compromís garanteix que el pla de xoc no es retirarà fins que els serveis estiguin plenament assumits per les estructures ordinàries del sistema d’atenció i dependència, i que cap persona pateixi un retrocés en l’atenció.

Paral·lelament, durant aquest any 2025, ConELA posarà en marxa una estructura organitzativa pròpia, sòlida, honesta, transparent i professional, concebuda per canalitzar adequadament els recursos, coordinar de manera eficaç la implementació de les cures i garantir que tot el procés es desenvolupi amb la màxima netedat institucional, rigor tècnic i eficiència operativa. Aquesta estructura no és fruit de la improvisació, sinó del compromís ferm amb l’excel·lència i la responsabilitat en la gestió.

També volem aclarir des de ConELA, amb serenitat però amb fermesa, que aquest acord no equival a la posada en marxa de la Llei ELA. I que es tracta d’una subvenció insuficient.

Per tant:

  • Es tracta d’una mesura extraordinària i urgent, d’un pont necessàriament provisional, amb l’objectiu de guanyar temps de vida i dignitat per a les persones que més ho necessiten mentre es completa el desplegament normatiu.
  • La selecció dels beneficiaris no la fa ConELA ni les associacions que la integren. Es basarà en criteris clínics i sanitaris segons la informació facilitada pels hospitals.
  • S’aplicarà a les persones amb ELA que compleixin els criteris esmentats, a tot l’Estat espanyol, amb independència de si pertanyen o no a una associació.
  • La subvenció es preveu que arribi el mes d’agost, un cop estigui en vigor el decret de concessió. Per tant, els deu milions es repartiran entre els quatre o cinc mesos restants de l’any, cosa que equivaldria a una quantia anualitzada superior al doble.
  • Les cures seran prestades per empreses de serveis, no per ConELA, i aquestes hauran de comprometre’s a mantenir els cuidadors formals actuals.
  • Aquest 2025, les cures començaran a arribar als domicilis de les persones amb ELA en la situació descrita, les 24 hores del dia, allà on més es necessitin.
  • Com que no existeix un registre estatal de persones amb ELA, aquest pla també servirà per dimensionar el nombre real de persones que necessiten aquesta ajuda urgent el 2025 i per poder arribar a totes el 2026. Aquest és el compromís escrit que ha assumit el Govern.

Sobre la Llei ELA, hem denunciat i continuem denunciant la manca d’una partida específica transferida a les Comunitats Autònomes per complir allò aprovat per unanimitat a les Corts. Sense aquesta partida específica, ConELA no pot reconèixer que s’estigui complint la Llei, ni donar-se per satisfeta, tot i que administrativament es compleixin els terminis legals i tècnics.

Mentre les persones amb ELA i les seves famílies no tinguin la certesa que les seves necessitats seran cobertes conforme a la llei, ConELA no mostrarà conformitat amb la seva aplicació i desenvolupament.

El pròxim 31 d’octubre de 2025, està previst que el Ministeri de Drets Socials presenti a la Conferència Interterritorial les mesures acordades per a la seva aplicació a tot l’Estat. Confiem que aquest moment marqui un abans i un després, i que totes les administracions implicades actuïn amb responsabilitat, ambició i voluntat d’acord per fer possible la plena i coherent implementació de la Llei.

ConELA continuarà present en aquest espai de treball i seguirà proposant solucions perquè la Llei ELA deixi de ser una promesa i es converteixi en una realitat.

Sabem que alguns discursos desinformats o malintencionats han generat dubtes i divisió. A ConELA ens guia exclusivament la defensa dels drets de les persones malaltes i les seves famílies i cuidadores. No entrarem en polèmiques. Però sí volem subratllar que els avenços socials no són casuals ni immediats. Darrere de cada pas hi ha reunions, informes, propostes, viatges, hores de feina no remunerada i una implicació personal i col·lectiva profundament humana per part de ConELA.

No treballem per interessos individuals. Treballem per protegir un dret col·lectiu: el de viure amb dignitat quan la vida es torna fràgil.

Gràcies a la diversitat d’enfocaments, a l’experiència en la provisió de serveis i a la voluntat de sumar, ConELA és un espai de coordinació, intercanvi de coneixement i acció conjunta. Un lloc on compartim recursos, experiències i estratègies per millorar la vida de les persones amb ELA a tot el país.

El nostre compromís és clar: treballar amb sentit de país, amb lleialtat institucional, amb exigència moral i sense aturar-nos fins que totes les persones amb ELA rebin l’atenció que mereixen.

Avui estem millor que ahir.

ConELA — Confederació Nacional d’Entitats d’ELA. 16 de juny de 2025.

Read more

Sanitat aprova el Pla de Xoc, complementari a la Llei ELA, que garanteix les cures a les persones amb ELA en fase més avançada

El Ministeri de Sanitat ha anunciat en roda de premsa el 4 de juny que aprova un Pla de Xoc que permetrà garantir l’atenció professional i cures les 24 hores a les persones afectades d’ELA en fase més avançada de la malaltia, és a dir, que requereixin suport ventilatori continuat i/o disfàgia severa.

Es tracta d’una concessió directa de 10 milions d’euros a ConELA, la Confederació Nacional d’entitats d’ELA de la qual la Fundació n’és membre actiu. Serà aprovada en el Consell de Ministres per Reial Decret a finals de juny, segons ha informat la ministra.

El compliment dels criteris perquè el pacient pugui rebre les ajudes del Pla anirà a càrrec d’un professional sanitari del Sistema Nacional de Salut. Un cop feta aquesta acreditació mèdica al pacient, serà ConELA l’encarregada de tramitar l’ajuda i la contractació dels professionals cuidadors.

«En cap moment es decidirà [des de ConELA] qui rep l’atenció, sinó que serà derivat pels metges a través de prescripció mèdica» Explica Fernando Martín, President de ConELA, a la roda de premsa conjunta amb Mónica García Gómez, Ministra de Sanitat. «Aquest Pla de Xoc servirà per als casos més urgents des del punt de vista clínic, mentre continuem treballant perquè la Llei ELA estigui desenvolupada i implementada de manera equitativa a tot el territori estatal.»

El finançament contempla la contractació i formació de cuidadors professionals amb l’objectiu de cobrir els costos derivats de l’atenció contínua i especialitzada que requereixen aquests pacients. La Confederació compta ja amb empreses especialitzades en cures per arribar a totes les llars del territori espanyol que ho necessitin.

Segons ha informat el Ministeri, les ajudes seran compatibles amb altres subvencions públiques o privades, i ConELA podrà subcontractar aquells serveis que consideri necessaris, sempre que estiguin justificats i compleixin els requisits legals.

El Pla de Xoc que s’aprovarà pròximament no ve a substituir la Llei ELA, Martín destaca que «aquesta ajuda, que serà aprovada per Reial decret en el Consell de Ministres a finals de juny, no és la implementació de la Llei ELA. Es posa en marxa per a aquelles persones que no poden esperar a la implementació de la Llei.»

El Ministeri de Sanitat s’ha compromès a convocar una nova reunió a finals d’any per confirmar el nombre real de persones que necessiten aquest servei, ja que actualment no es té cap registre amb la xifra exacte, així com per concretar una propera dotació econòmica per cobrir íntegrament les necessitats d’aquest Pla de Xoc fins que la Llei sigui implementada.

Des de ConELA es confia que el Govern i les Comunitats Autònomes treballin en el Consell Interterritorial, previst per al 31 d’octubre, per abordar una solució definitiva per a la implementació efectiva, homogènia i justa de la Llei ELA.

Read more

“Tinc ELA i necessito una cadira de rodes elèctrica”. La importància de la Teràpia Ocupacional a l’hora d’escollir una cadira de rodes elèctrica

Quan una persona afectada d’ELA ens comunica: “Necessito una cadira de rodes elèctrica”, des del Departament de Teràpia Ocupacional de la Fundació considerem fonamental oferir un bon assessorament. El món de les cadires elèctriques és ampli i complex, i una simple cerca a Google pot generar més confusió que solucions.

A més, cal tenir en compte què valora el metge a l’hora de fer una prescripció. En aquest article no entrarem en detalls tècnics per garantir que la informació sigui útil tant avui com demà, però sí que volem fer una petita introducció sobre com enfoquem les recomanacions des de la nostra experiència.

En el nostre cas, com que estem especialitzades en ELA, sovint ens trobem amb condicionants específics de caràcter administratiu o burocràtic que no sempre són presents en altres malalties amb una evolució diferent. Aquests condicionants poden afectar tant la tramitació com els terminis d’accés als productes de suport, i per això és important tenir la informació personalitzada molt present des del primer moment.

Sobre la persona:

  • Com està a nivell funcional?
  • Com ha evolucionat des de l’inici dels símptomes?
  • Quina projecció de futur té?
  • Quin estil de vida té actualment?
  • Com era el seu estil de vida abans de la malaltia?

Sobre l’entorn:

  • Quines necessitats té la persona cuidadora?
  • Com és el domicili?
  • Hi ha accessibilitat a la via pública?
  • Com és el barri, poble o ciutat on viu?
  • Quina és la seva situació socioeconòmica?
  • Té accés a un Banc de Productes de Suport?
  • Hi ha prescripció mèdica?
    • Quants dies és vàlida la prescripció?
    • Amb quina periodicitat es pot accedir a la prestació?
    • Aquesta prestació limita la prescripció d’altres productes?

Amb tota aquesta informació, es valora què és més convenient a curt, mig i llarg termini per a cada cas. I ho fem distingint dues grans famílies de cadires:

I per què és important tot això?
Perquè en una malaltia progressiva com l’ELA, les decisions que prenem avui tenen un impacte directe en el demà, i aquest impacte pot ser un obstacle o una ajuda. Per això, tenir la informació adequada i actuar amb previsió permet que els canvis que fem en relació amb les cadires de rodes elèctriques puguin ser per molt de temps o ja definitius.

Per qualsevol dubte sobre cadires de rodes elèctrics o altres materials de suport, podeu contactar amb al departament de Teràpia Ocupacional de la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls.

Departament de Teràpia Ocupacional de la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls

Read more

Jornada del Dia Mundial de l’ELA: Investigació, Atenció  i Futur. 18 de juny – Hospital Universitari de Bellvitge

El pròxim 18 de juny, l’Hospital Universitari de Bellvitge, en col·laboració amb la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls, acollirà la Jornada del Dia Mundial de l’ELA: Investigació, Atenció i Futur, una trobada multidisciplinària destinada a pacients, famílies, professionals sanitaris i públic general amb l’objectiu de posar en comú els avenços en recerca, atenció clínica i tecnologia vinculats a l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA).

La jornada comptarà amb ponències i taules rodones al voltant de diversos eixos: projectes de recerca nacionals i internacionals, l’estat actual dels assaigs clínics, la integració amb l’atenció primària en l’ELA o l’aplicació de noves tecnologies i IA de comunicació alternativa i augmentativa.

També es realitzarà una la taula sobre la Llei ELA, amb representants del Departament de Salut i el de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya així com de la Confederació ConELA, que aportaran una mirada institucional sobre en quin moment està la implementació de la Llei ELA.

Jornada Dia Mundial ELA

Dimecres 18 de juny

Sala d’actes de l’Hospital Universitari de Bellvitge

Modalitats: Presencial (inscripcions tancades) i en línia

Read more

El Ministeri de Sanitat aprova el finançament de Tofersen, el primer tractament dirigit a una causa genètica de l’ELA

El Ministeri de Sanitat ha anunciat l’aprovació del finançament de Tofersen, comercialitzat com a Qalsody®, un tractament innovador per a l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA). Aquesta decisió posiciona Espanya entre els primers països europeus a incorporar aquesta teràpia al sistema públic de salut.

Tofersen és el primer fàrmac aprovat a la Unió Europea que actua directament sobre una causa genètica coneguda de l’ELA: les mutacions en el gen SOD1, responsables d’una forma hereditària de la malaltia que afecta aproximadament el 2% dels pacients diagnosticats . Aquestes mutacions provoquen l’acumulació anòmala d’una proteïna tòxica que danya les neurones motores, essencials per al control del moviment muscular.

El fàrmac funciona mitjançant un mecanisme de silenciament gènic que redueix la producció d’aquesta proteïna, amb l’objectiu de preservar la funció neuronal i alentir la progressió de la malaltia. Tofersen representa una de les primeres teràpies dirigides a una causa genètica específica de l’ELA, marcant un avanç significatiu en l’abordatge personalitzat d’aquesta patologia neurodegenerativa.

L’ús del fàrmac requereix la identificació prèvia de la proteïna SOD1 mutada mitjançant una prova disponible als centres hospitalaris de referència d’ELA.

El medicament va ser autoritzat per l’Agència Europea de Medicaments (EMA) al maig de 2024 sota “circumstàncies excepcionals”, donada la raresa de la malaltia i la disponibilitat limitada de dades clíniques. Tofersen també compta amb la designació de medicament orfe, reconeixent el seu valor terapèutic en condicions de gran necessitat mèdica no coberta. L’EMA revisarà anualment la informació nova del medicament i actualitzarà la seva fitxa tècnica quan sigui necessari.

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha publicat el 19 de maig de 2025 l’informe de posicionament terapèutic per a aquest medicament, considerant Tofersen com una opció terapèutica per al tractament d’adults amb ELA associada a una mutació en el gen de la proteïna superòxid dismutasa 1 (SOD1). S’ha demostrat efecte en biomarcadors relacionats amb el seu mecanisme d’acció. La confirmació formal del benefici clínic requerirà dades addicionals d’eficàcia i seguretat madures i la reavaluació anual de l’evidència que es vagi generant.

El medicament s’inclourà en la prestació farmacèutica del Sistema Nacional de Salut i suposa una innovació en un àrea terapèutica on no s’havien produït incorporacions farmacològiques des dels anys 90.

Read more

Fes un Gest per l’ELA aquest 21 de juny, Dia Mundial de l’ELA

El pròxim dissabte 21 de juny, se celebra el Dia Mundial de l’ELA, i des de la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls volem tornar a omplir les xarxes i els carrers de solidaritat i visibilitat.

Us animem a fer un Gest per l’ELA: pengeu una fotografia o vídeo a les vostres xarxes socials fent el Gest – la mà dreta formant, amb els dits índex i polze, la lletra L -amb les etiquetes #FesUnGestPerlELA. És un petit gest que pot tenir un gran impacte per donar a conèixer la realitat de l’Esclerosi Lateral Amiotròfica i donar suport a les persones afectades i als projectes que impulsem des de la Fundació.

Volem que aquesta campanya arribi a tot el territori, i per això hem convidat els ajuntaments de tot Catalunya a sumar-s’hi. Els hem demanat que il·luminin un edifici emblemàtic del municipi de color verd la nit del 21 de juny, i que l’alcalde/ssa, o l’equip de govern, es faci una fotografia o vídeo fent el Gest per l’ELA i la comparteixi a les xarxes socials dels pobles i ciutats.

Esperem que el dia 21 de juny les xarxes s’omplin de fotografies de persones fent el Gest per l’ELA! Si viviu en un municipi adherit a la campanya, no oblideu fer una foto de l’edifici il·luminat i compartir-la també amb l’etiqueta #FesUnGestPerlELA i/o #LuzporlaELA. Pregunteu al vostre ajuntament si participa a la iniciativa!

El 21 de juny, fes un Gest per l’ELA i ajuda’ns a donar suport a les persones afectades per aquesta malaltia així com a les seves famílies.

Moltes gràcies!

Read more